Legalább is ezt mondják a Kaposvári Egyetem kutatói. Legfrissebb felmérésükből kiderül, hogy sok tévhit él a sertéshússal kapcsolatban, ezért ma már többen inkább baromfit fogyasztanak.
A kutatás arra is rámutat, hogy az emberek jobban szeretik kedvenc hentesüktől megvenni a húst. Ez ugyanis bizalmi kérdés.
A biztonság, az egészségesség és a minőség. Ez a három fő szempont ami alapján húst vásárolnak az emberek. Persze sokszor az ár is döntő. "Először is a minőség, meg az ár, nekünk az ár nagyon számít" - Molnár Jánosné.
A kutatásból kiderült: a húst a legtöbben kedvenc kisboltjukból szerzik.
"Van az a húsbolt, ahol helyben vágják a disznót, azokat ott vesszük meg" - mondta György Tiborné.
A kutatók szerint ez azért van így, mert a húsvásárlást bizalmi dolognak tartják az emberek. A Kaffka Kft. boltvezetője, Mezei Ádám elmondta: "ez abszolút működik, hiszen a családias légkör megteremti azt a lehetőséget, hogy a vevőink folyamatosan visszajárjanak hozzánk."
A szakemberek a húsfogyasztási szokásokat is vizsgálták. A magyarok fele baromfihúst fogyaszt rendszeresen, 40 % sertést, 10 % pedig az egyéb húsféléket. Ez az arány régen fordított volt, hiszen hagyományosan sertéshúsevő nemzet vagyunk.
A Kaposvári Egyetem docense azt mondja: érzelmileg annyira sikerült hatni a fogyasztókra, hogy a baromfihús divat lett. Pedig kutatások igazolják, hogy a kálcium-foszfor arány és a koleszterint befolyásoló tényezők is kedvezőbbek egy sovány karajban, mint egy csirkemellben.
"A jelenlegi pozíciót egy olyan formában kellene megfordítani, hogy a mostani egészségtelen helyzetből kellene mozdítani a sertéshúst az egészségesbe. Ennek az egyik legfontosabb eleme lehetne a sokkal jobb kálcium-foszfor arány, mint a baromfinál. Aztán lehetne még eleme az, hogy a sertéshús zsírban szegény" - tájékoztatott a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, Dr. Szente Viktória.
Az osztrákoknál ez már bevált. Náluk is tévhitek éltek a sertéshúsról. Ott azonban már sikerült ezeket eloszlatni.
AGROLINE