Címlap

Bejelentkezés


Fizetésképtelen a Kapuvári Bacon

Rovat(ok):

Fizetésképtelenné minősítette a kapuvári húsgyárat alkotó két cég egyikét, a Kapuvári Bacon Kft.-t a Győri Törvényszék, erősítette meg Máté Kinga szóvivő bíró az MTI értesülését kedden. Jelezte: a cég ellen, amelynek 99 százalékban a felszámolási eljárás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. a tulajdonosa, több felszámolási eljárást kezdeményeztek a győri törvényszéken. Az eljárások részében a felszámolás iránti kérelem vizsgálata zajlik, egy esetben pedig megtörtént az adós fizetésképtelenségének megállapítása, tette hozzá.

A szóvivő bíró tájékoztatása szerint az utóbbi ügyben még nem járt le a jogorvoslati határidő. A fizetésképtelenség megállapításáról szóló végzés jogerőre emelkedésének és közzétételének napja jelenti majd egyben a felszámolás kezdő időpontját is, mondta.

Az üzem szeptember közepén szinte teljesen leállt, az anyacég felszámolását október elsején jogerőre emelkedett végzéssel rendelte el a Győri Törvényszék. A Kapuvári Hús Zrt. az ősszel előbb szerződést bontott azzal a céggel, amely mintegy száz kölcsönzött munkást hozott Kapuvárra, majd csoportos létszámleépítést jelentett be.

Jendrolovics Pál Péter. a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa a múlt héten a Kapuvári Bacon Kft.-ről azt mondta, hogy ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni.

A kormány korábban kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

Nem csak a Kapuvári Hús, hanem a teljes magyar húsipar bajban van. A húsosok csapdahelyzetben vannak: a dráguló takarmányok miatt durva áremelésre kényszerülhetnek, ami csökkenti a forgalmukat, vagy megpróbálják lenyelni az újabb veszteségeket, kérdés, erre lesz-e pénzük. A csodafegyvert az áfacsökkentésben látnák, a kormány inkább a fordított áfát forszírozza, amit viszont kifejezetten károsnak tartanak az érintett cégek, holott a szektorban is súlyos tízmilliárdok tűnnek el a feketegazdaságban.



AGROLINE