Címlap

Bejelentkezés


Siralom a húsiparban

Rovat(ok):

Siralmas évkezdetről számolt be a húspiacon a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Mint Kovács László a Világgazdaságnak elmondta: kiskereskedelmi forgalmuk még a múlt évhez képest is alacsonyabb; különösen a belföldi forgalomban tapasztalnak visszaesést. Úgy látja, ez az év további részében is folytatódik. Az ágazatot szerinte a bevétel csökkenése és a relatíve magas alapanyagárak egyaránt sújtják.

A piacvezető cég az árhullámzást azzal igyekszik kivédeni, hogy az alapanyagot saját érdekeltségen belül állítja elő. Másfelől – emelte ki Kovács László – a Csányi Sándor tulajdonában lévő cégcsoport az export erősítésével próbálja kompenzálni a hazai forgalomcsökkenést.

A feldolgozott termékei 30 százalékát külföldön értékesítő PICK ugyanakkor arra is törekszik – tette hozzá –, hogy a magasabb hozzáadott értékű élelmiszerei piacát bővítse. „Hungarikumoknak számító mangalicatermékeket is értékesítünk, bár ezeknek inkább marketingértéke van: a mangalica »hátán« be lehet menni Japánba, az a pár tíz tonna, amelyet eladunk belőle, további száz tonna termékünknek szerez piacot” – véli Kovács László.

A Pick példáját ma még nem sokan követik Magyarországon: bár szalámival, baconnel vagy sonkával több cég is megjelenik az uniós, az orosz vagy a távol-keleti piacokon, ennél jellemzőbb az alapanyag-kivitel. Ez azonban csekély haszonnal kecsegtet, ráadásul az alapanyag kitett a világpiaci ármozgásoknak, és az Egyesült Államokban lényegesen olcsóbban lehet sertést előállítani, mint Európában.



VILÁGGAZDASÁG