Címlap

Bejelentkezés


Kenyérharcot vívnak a Dávidok és Góliátok

Rovat(ok):

Nem süthetnének pékárut a nagy áruházláncok a Fidesz hatalomra kerülése után. Legalábbis Kósa Lajos azt nyilatkozta a FigyelőNetnek, hogy "ha például megengedjük a hipermarketeknek, hogy ők maguk süthessenek pékárut, akkor ezzel halálra ítéljük a pékárusütéssel foglalkozó kisvállalkozásokat." A szakemberek azonban a tiltáson kívül más megoldásokat is javasolnak.

Vevőcsalogatónak kínálják a nagy hipermarketek az olcsó kenyeret, péksüteményt. Azért tudják a kis pékségek árai alatt adni ezeket a termékeket, mert saját sütödéikből közvetlenül jut a kenyér, a kifli, a zsömle az eladótérbe, nincs szállítási költség és az alapanyagot is nagy tételben veszik, vagyis jobb az alkupozíciójuk a kicsiknél.

- Kétségtelen, a hipermarketek sütödéinek bezárása is egy fajta megoldás, de azért van más is. Például a sütödéknek termelőüzemként, külön elszámolással, nyereségérdekeltséggel kellene működniük, szigorúan betartatva a higiéniai előírásokat, ugyanúgy, mint a kicsiknél. Ez kiegyenlítettebbé tenné a versenyt - mondja Werli József, a Pékszövetség szakmai titkára. Ezzel elérhető lenne, hogy a nagy áruházláncok hipermarketjei se árusíthassák a kis pékségek árainál jóval olcsóbban a sütőipari termékeket. A gond ugyanis az, hogy jelenleg a láncok a szakmai önköltségi ár alatt forgalmazzák a kenyeret, péksüteményt - fűzi hozzá a szakmai titkár. A láncok ráadásul nem sok figyelmet fordítanak a minőségre - dohogott Werli. A szakember szerint az európai gyakorlatban sem igazán elterjedt, hogy a hipermarketek saját sütödéikben készítsék a pékárut. Legföljebb készre sütik a félkész árut. A kisvállalkozások képtelenek az 5 forintos zsömlével, a 89 forintos kenyérrel versenyezni. Werkli szerint az igazi megoldás az lenne, ha a hipermarketekben csak a kommersz és a csomagolt, nagyüzemi termékek kapnának helyet. A kisebb sütödéknek pedig a nyugat-európai mintákat követve, saját szaküzleteik lennének. A saját szaküzlet kialakítása azonban 20-25 millió forintba is belekerülhet, s erre nincs pénzük a kisvállalkozóknak. Ebben kelne el az állami segítség.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az igaz, hogy a magyar kisvállalkozások halmozottan hátrányos helyzetben vannak a gazdaság minden területén. Ráadásul egy kisvállalkozás, a méretei miatt, eleve csak kevés területen válhat beszállítóvá a kereskedelemben és az iparban egyaránt. A kisvállalkozásokat a műszaki fejlesztésben, továbbá az adózásban is kellene támogatni.

A Kósa Lajos által javasolt adminisztratív korlátozás viszont könnyen ütközhet az uniónak az áru és a tőke szabad áramlására vonatkozó alapelvével, amit a közösség meg is követel a tagállamoktól, továbbá olyan torzuláshoz vezethet, ami a kívánt és helyes célt nem segítené - vélte a szakember. A tiltás egyébként nem gyengítené a nagyok tőkeerejét, és nem növelné a kicsik versenyképességét.
Vámos György szerint a sütőipari kisvállalkozásnak a nagyobb, tőkeerősebb sütödék az igazi versenytársai. Ha megtiltanák a láncoknak a saját sütést, akkor könnyen lehet, hogy a nagy sütödéktől szerznék be a pékárut és nem a kicsiktől.



AGROLINE