Annak ellenére, hogy fejenként már csak legfeljebb 40 kiló kenyeret eszünk évente, fontos kérdés maradt az ára. Emelni kínos kereskedelmi és politikai szempontból is, de így is szépen kúszik felfelé. Most 189 és 269 forint között szóródik a sima fehér kilója.
– Már kenyérből se annyit visznek a vevők, mint régen. Pár éve, ha mást nem vettek, akkor is fogyott a tej és a kenyér. Most jó, ha az akkori mennyiségnek a felét rendeljük – hallottuk egy hazai üzletlánc alsóvárosi boltjában. Fodor Mihályék négytagú családjában egy nap elfogy egy egykilós sima fehér vekni.
Tegnap három szegedi sütöde kínálatából választhatott a polcról: 189 forint volt az akciós, 229 az üzletlánc saját márkás kenyere és 269 a harmadik.
– Ezekhez hasonló sima fehér kenyér volt a legendás 3,60-as kilós annak idején. Manapság ez csupán egy a bőséges kenyérfelhozatalban. Egyedül az nem változott kenyérügyben, hogy az ára politikai és üzletpolitikai kérdés is – hallottuk Varga Lászlótól, a Bajor Pékség tulajdonosától, a pékszövetség szegedi elnökétől. Egyre kevesebb kenyeret eszünk, átlagosan fejenként 40 kilót évente, ami a fele a korábbinak. A mindennapi betevőnk árát emelni nehéz, mivel kínos téma, emiatt az a sütöde boldogul, amelyik sokféle péksüteményt készít. A kenyéren ugyanis 1 forint haszna van. Ha a sima fehér kenyér átlagárát 230 forintnak vesszük kilónként, akkor a 20–22 százalékos kereskedelmi árrés és a 18 százalékos áfa levonása után 162 forint marad a pékségnek. Ennek nagyjából a harmada megy el nyersanyagra, harmada rezsire, üzemanyagra, a harmadik munkabérre, közterhekre kell.
Feltehetően bevált reklámfogás az olcsó kenyér, mert 10 éve az egyik szegedi hipermarketben 99 forintos kenyérrel csábították a vásárlókat, és a napokban is hirdetett egy másik 86 forintos veknit. Ha az előállítási árból indulunk ki, akkor ennyiből csak az alapanyagra és a rezsi egy részére futná. Mennyibe kerülne az illatos, friss pékáru, ha a gyártók felemelnék az árát, hogy nekik is megérje? Az általunk megkérdezett szegedi pékségek szerint 280–300 forint lenne egy kiló a boltban.
Lélektani határ 100-nál és 200-nál
Egy kiló sima fehér kenyér a hatvanas-hetvenes években került 3,60 forintba. Hosszan tartotta magát a hatósági ár, könnyen meg lehetett jegyezni, nem is volt más. 1990-ben 20 forintért, 2000-ben már a lélektani 100-as határ fölött vásároltuk. 2005-ben azt írtuk, hogy 140–180 forint, de a pékek elképzelései szerint 20 forinttal megint emelni kellene az árát. Az újabb 200 forintos lélektani határt végül a pékek és kereskedők több tárgyalási fordulója után 2007 őszén érte el a kenyér. Azóta nem emeltek árat a pékek.
AGROLINE