Szalmonella baktériumra bukkanta az élelmiszer-ellenőrző hatóságok egy Németországban gyártott mozzarella sajtban – derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) tájékoztatójából. A kifogásolt terméket Magyarországon nem értékesítették, de a környező országokban forgalomba hozták. A gyártó Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH. már kezdeményezte a sajtféleség visszahívását.
Számos európai országba szállítottak abból a tehéntej alapú mozzarella ligh sajtból, melyből szalmonella baktériumot mutattak ki a hatóságokat. A Mébih az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsveszély-jelző rendszerén (RASFF) keresztül értesült az ügyről. A termékkel szemben először Olaszországban emeltek kifogást.
A szeptember 7-i minőség-megőrzési idejű mozarrelát a német Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH. gyártotta, amely már kezdeményezte a termék visszahívását. A jelenlegi információk szerint a kifogásolt sajtféleségből Magyarországra nem érkezett, de a környező országokban forgalomba került.
A Mébih tájékoztatása szerint a szalmonella baktériumok az élővilágban nagyon gyakoriak, így az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordulnak. A kórokozó a beteg, vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. Leggyakrabban a nyers, vagy a nem eléggé átsült hús- és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről, vagy állatról.
Az élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével szervezetbe kerülő kórokozó többnyire hasmenést, hányást, magas lázat, enyhébb esetben hőemelkedést, levertséget vált ki. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
AGROMONITOR