Címlap

Bejelentkezés


Újraértelmezett tokaji tradíciókon alapuló borok

Rovat(ok):

TOKAJI0410

Hobbiborászból sok akad Magyarországon de olyanból kevés, aki mellékfoglalkozásként profi, kiváló nedűkkel lepi meg a nagyérdeműt. Annak a négy fiatal borásznak, aki csütörtökön mutatta be érdekes száraz és édes borait egy budai kávézóban, az a célja, hogy még híresebbé tegyék Tokajt és bővítsék e világhírű borvidékről származó kézműves produktumok kínálatát.

Berger Zsolt gazdasági újságíró, Mezei Márk pr-szakember, Ungváry Krisztián történész és Tombor András üzletember mind Tokajhegyaljába szerettek bele és mind a négyen kiváló minőségű, újraértelmezett tokaji tradíción alapuló borokkal próbálják felhívni a figyelmet az országimázs eme komoly értékére. Boraik szigorúan hozamkorlátozott piciny parcellák terméséből származnak, őrzik az egyes dűlők terroirjellegét és ezért külön-külön is markánsan beazonosíthatók.

A négy borászban sok a közös: fiatalok, egyiküknek sem fő foglalkozása a borászkodás, és azonos a céljuk. Szeretnék, ha Magyarország kulturális hírnevét a tokaji bor is erősítené. Száraz és édes borokkal egyaránt foglalkoznak. Ma már a csúcsgasztronómia iránt elkötelezett éttermek borlapjain jól cseng a nevük, a fiatalok által kedvelt igényes szórakozóhelyeken sem ismeretlenek márkáik.

Ungváry Krisztián történész elmondta, hogy számára bár ez nem fő foglalkozás, több mint hobbi: azt sem tartja mellékesnek, hogy azon a településen - Olaszliszkán - amelynek környékén a birtoka fekszik - munkalehetőséget ad a helybélieknek, márpedig ott 70-80 százalékos állandóan a munkanélküliség.

Mezei Márk a hatalmas hazai borkínálat piciny szeletét képviseli kóser boraival. Ezek a borok azért olyan drágák, mert különleges és költséges eljárással készülnek, fogyasztásuk is szertartásokhoz kötött, megvásárlásuk sem egyszerű. Ő maga Izraelben élt évekig, és ott ismerte meg a kóser borkészítés szabályait.

Amint Karádi Szilvia és Berger Zsolt elmondta, a száraz tokajik kiválóan alkalmasak aperitifnek, ám ezt kevesen tudják, a legtöbben még mindig édes desszertborra asszociálnak, ha tokajiról van szó.


AGROTREND