A fogyasztó átlagosan ötször annyit fizet az élelmiszerekért, mint azok termelői ára. A kenyéren az árrés akár termelői ár harmincszorosa is lehet.
Az élelmiszerválság következtében jelentős árkülönbségek figyelhetők meg a fogyasztói és a termelői árak között Európán belül. Az átlagfogyasztó a mezőgazdasági termelői árnál ma ötször többet fizet az élelmiszerért. A kenyér esetében ez az árrés akár a termelői ár harmincszorosát is elérheti.
Az európai parlamenti képviselők a termelők és a fogyasztók közötti szélesebb körű és közvetlenebb kapcsolat kialakítását javasolták. Az árkülönbség különösen ott jelentős, ahol a nagy kereskedelmi láncok uralják a piacot. „A nagy élelmiszer-áruházak a beszállítóiknak fizetett árak fenntarthatatlan szintre történő lenyomásával és tisztességtelen feltételek kiszabásával visszaélnek vásárlóerejükkel. A nagy alapterületű kiskereskedelmi egységek egész Európában egyre inkább a mezőgazdasági termelők és egyéb beszállítók uniós fogyasztókhoz való eljutását ellenőrző kapuőrökké váltak” – olvasható az elfogadott jelentésben.
A szakbizottsági képviselők a hasonló termékek határokon átnyúló összehasonlításának elősegítésével, a hatályos irányelv átfogó felülvizsgálatával, s a közvetlen értékesítési lehetőségek megteremtésével, támogatásával orvosolnák a helyzetet.
AGROLINE