A hazai húsipari cégek válsága a tenyésztők válsága is. A két legnagyobb feldolgozó esetleges csődje magával ránthatja az egész sertéságazatot.
A hírek szerint a Gyulai Húskombinát és a Herz Szalámigyár Zrt. is pénzügyi gondokkal küzd. Átmeneti forrásokkal való megsegítésük a tenyésztőknek is létkérdés, hisz a két nagy vállalat összesen évi 20 ezer tonna körüli sertéshúst vásárol.
A magyarországi sertéságazatnak ugyanaz a szerencsétlensége, mint általában a mezőgazdaságnak: teljesen nyitott piacon próbál talpon maradni a jóval nagyobb állami támogatású nyugati termékekkel szemben. Az Európai Unió bármelyik országából egy-két nap alatt szállítható Magyarországra sertéshús. E kitettségnek eredménye az, hogy Magyarországon a sertéstartás az utóbbi években oly mértékben csökkent, hogy 2006. óta az ország kiszállítóból nettó importőr lett a vágott és élő sertés piacán. Mivel a hazai termelés nem elég, a húsfeldolgozók már most is kénytelenek külföldi terméket vásárolni.
Ha pedig még a fennmaradt cégek is ellehetetlenülnek, akkor tovább csökken a hazai sertéshús termelése és ebben is elveszti az ország a versenyképességét.
AGROLINE