Címlap

Bejelentkezés


Génmódosított burgonya juthat az üzletekbe


Megoszlik az uniós élelmiszer-biztonsági hivatal (EFSA) szakértőinek a véleménye az egyik génkezelt burgonyaféleség környezetre és egészségre gyakorolt hatásairól.

A biológiai kockázatokat vizsgáló csoport a német BASF vegyipari cég genetikailag módosított (GMO) keményítőburgonyáját tanulmányozta. A génkezelt burgonya a papír- és textiliparban, s a ragasztógyártásban kínál előnyöket a termelési költségek csökkentésével, energiamegtakarítással. Olyan burgonyáról van szó, amelyet csak az iparban használnak fel, élelmiszerként nem. A cég azonban nem tudja garantálni, hogy a termék nem jelenik meg az élelmiszerláncban. Az ESFA megvizsgálta a burgonyát, ám a huszonegy szakértőből ketten fenntartásaiknak adtak hangot a biológiai kockázatokat illetően. Szerintük elővigyázatlanság lebecsülni a termék egészségre és környezetre jelentett esetleges negatív hatásait.


MAGYAR HÍRLAP