Címlap

Bejelentkezés


Romlott húsra vadászik az étteremkommandó


Kánikula idején a hatóságok fokozottan ellenőrzik az élelmiszerek megfelelő hűtését. Az ellenőrök vendéglőkben, cukrászdákban és húsüzemekben vizsgálódnak.

Kánikulában rendszerint az élelmiszerek gyártói, forgalmazói kerülnek a hatósági ellenőrzések középpontjába. Dr. Orbán Péter Baranya megyei főállatorvos a Bama.hu-nak elmondta: elsősorban a folyamatos hűtőlánc meglétét, az elégséges hűtőkapacitásokat vizsgálják ellenőreik. A Baranya Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatóhelyettese szerint a lejárt szavatosságú élelmiszerek, ismeretlen helyről származó árucikkek kiszűrése mellett ez a legfontosabb feladatuk.

Elsősorban a vendéglők, cukrászdák, élelmiszerkészítők - különösen a húsfeldolgozók - számíthatnak gyakrabban ellenőrökre. Ahol gondokkal szembesülnek, ott a megrovás sem maradhat el. Legenyhébb büntetés az írásbeli figyelmeztetés, a legszigorúbb pedig az üzem, étterem végleges bezárása; a szabálytalankodó emellett pénzbírságra is számíthat. A büntetés a minőségükben kritizált élelmiszerek értékétől függ, harmincezertől akár kétmilliárdig is terjedhet.

Az üzemelés felfüggesztése során a boltra, vendéglőre jól látható helyre ki kell tenni, hogy ki és miért rendelte el a kapuzárást. Jogszabály született arról is, hogy a bírságolt cégek, vállalkozók feketelistáját az interneten közzé kell tenni, így bárki megtudhatja, hol és mit akartak a vásárlókra sózni - olvasható a lapban.


VÁLLALKOZÓINEGYED