A barcsi tejfeldolgozó üzemből is kerülhetett a szalmonellát okozó tejtermékből azokra a konyhákra, ahol több szalmonellás megbetegedés is történt.
Az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézete még mindig folytatja a vizsgálatokat a fertőzés eredete kapcsán, eddig annyi derült ki: túróból készült étel okozhatta a megbetegedéseket, ezért a tehéntúrót gyártó cégeknél is folytattak vizsgálatot. Takács József, a Dráva Tej Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: valóban volt vizsgálat az üzemben, ahogyan más, a közüzemi konyhákra beszállító cégek mindegyikénél.
- Tíz cég lehet érintett ebben az ügyben, úgy tudjuk, mindenütt folyt hasonló vizsgálat. Tudomásunk szerint a vizsgálatoknak egyelőre nincs eredménye, így az sem igazolható, hogy tőlünk származik a fertőzés - mondta Takács József, aki hozzátette: nem csak a közétkeztetés számára forgalmaznak, kereskedelmi forgalomba éppúgy kerülnek a gyár termékeiből, mint a közüzemi konyhákra.
Információink szerint az üzem egyik speciális terméke a nagyobb kiszerelésű, kifejezetten intézmények számára forgalmazott túró, melyből a boltokba ? éppen a nagy kiszerelés miatt ? szinte egyáltalán nem kerül.
Úgy tudjuk, a dolgozók mindegyikétől székletmintát vettek a szakemberek, így próbálják megtalálni a fertőzés esetleges kiindulási helyét. A gyártási technológia során ugyanis szinte kizárt a fertőzés lehetősége, ez csak akkor fordulhat elő, ha az egyik dolgozó hordozza és terjeszti a szalmonella- baktériumot. Az ÁNTSZ vizsgálatai a napokban zárulnak le, a szakhatóság péntekre ígért sajtótájékoztatót az ügyben.
AGROLAND