A magyar élelmiszeripar válságban van, csak a húsiparban több történelmi szereplő a túlélésért küzd, vagy már el is veszítette a harcot - jelentette ki a Pick Szeged Zrt. tulajdonosa az MTI.
Csányi Sándor szerint fontos lenne megőrizni a hazai élelmiszeripart, hisz az nélkülözhetetlen a mezőgazdaságnak, mert a gabona, kukorica termésfeleslegének levezetésében nagyon nagy szerepe van.
A Pick bizonyos szempontból egyedi, hisz az alapanyag jelentős részét saját maga állítja elő. Csányi Sándor szerint ennek azért van jelentősége, mert a magyar sertésből készített szalámi vagy kolbász, jobb, mint a más országból érkezők, a magyar takarmányozásban ugyanis a kukoricának még mindig nagy szerepe van, ezáltal „a húsnak íze is van nemcsak színe".
A reményei szerint az üzletpolitika, amelyet a Pick az utóbbi időben folytat - próbálják a hungarikum jelleget megőrizni, a hagyományos termékeket továbbvinni, ugyanakkor a fogyasztói igények szerint a termékeket fejleszteni, közben technológiát váltani - eredményhez vezet. Úgy tűnik, hogy a piac ezt visszaigazolja, hisz miközben a termelés és a fogyasztás is általánosan esik vissza, a Pick megrendelése növekszik nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is egységesen csaknem 10 százalékkal - hangsúlyozta.
SZABAD FÖLD