Mit kenjünk a kenyérre? A margarin kontra vaj háborúban mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek. Ismerjük meg őket!
Mi szól a margarin mellett?
Növényi eredetű, nem tartalmaz koleszterint, illetve az egészségünkre káros telített zsírsavakat. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban viszont gazdag, ezek segítenek a koleszterinszint csökkentésében. A túlsúlyos embereknél a margarin koleszterinmentessége előny a vajjal szemben. Mellett szólnak a hozzáadott vitaminok is, amelyek ugyancsak jótékonyan hatnak az egészségre.
Mi szól a margarin ellen?
A margarin előállításához hidrogénezett növényi olajokat használnak. A keményített növényi zsiradék transzzsírokat is tartalmazhat, amelyek biológiailag kifejezetten károsak. Érelmeszesedést okozó és daganatkeltő hatásúak. Rendszeres fogyasztásuk csökkenti a vérben lévő védőkoleszterin mennyiségét.
Mi szól a vaj mellett?
A vaj tejből, azaz a tej zsírjából készül, így benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin, illetve a rákellenes konjugált linolsavak. Nyolcvan százalékos zsírtartalmának köszönhetően kóros soványság, betegség utáni lábadozás, és krónikus veseelégtelenség esetén hozzájárul a tápláltsági állapot javításához. Az egészségmegőrző táplálkozás hívei szerint az étrendnek naponta 300 mg koleszterint szabadna tartalmazni, s mivel 10 g vaj csak 23 mg koleszterint jelent, igazán nincs miért lemondanunk róla.
Mi szól a vaj ellen?
A telitett zsírsavakat tartalmazó zsírok, amilyen a vaj is, károsak az érrendszerre. Ezekből koleszterin kerül a szervezetünkbe, ami az érfalban lerakódva érszűkületet okoz, így a véráramlás lelassul, s ezzel megnő az érfalszakadás és a vérrögképződés esélye.
Tehát...
...a vajnak és a margarinnak is vannak előnyei és hátrányai. Egészségi állapotunk, a szervezetünk igényei alapján kell választanunk. A kórosan soványaknak vajra, míg az elhízottaknak margarinra van szükségük.
STOP