Címlap

Bejelentkezés


Étlap

Margarin vs. vaj

Rovat(ok):

Mit kenjünk a kenyérre? A margarin kontra vaj háborúban mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek. Ismerjük meg őket!

Kucsma, szegfű, csiperke - újra itt a gombaszezon

Rovat(ok):

A kucsmagombát már gyűjtik Békésben, ezután jön a májusi pereszke, a szegfűgomba, a csiperke és a tejpereszke. Megyénkben az egyre fogyatkozó őshonos fákkal, erdőkkel együtt védett gombák is eltűnnek. Vannak, akik megpróbálnak fellépni a védelmükért.

Halból készül a kolbász

Rovat(ok):

Ahány ház, annyi kolbász - ért egyet bizonyára sok olvasónk, aki már próbált néhány fajtát a házi készítésű, mindenhol máshogy ízesített hústermékből. Lehetetlen megegyezni arról, hogy milyen fűszerezéssel a legjobb a kolbász, de arról azért általában nincs vita, hogy milyen húsból készüljön. Szolnokon viszont szakítottak a hagyományokkal: hallal töltik a kolbászt.

Húsból is lehet virslit készíteni

Rovat(ok):

A gyártók régóta próbálkoznak egészségesebbé varázsolni a kétes hírnevű virslit - most úgy tűnik, német kutatóknak sikerült.

Sajtok Európában

Rovat(ok):

Pontosan senki sem tudja, hol készült az első sajt a világon, de korunkban mind a sajtgyártás, mind a sajtok fogyasztása terén Európa vezet.

Jóval régebben eszünk gabonát az eddig feltételezettnél

Rovat(ok):

Már 100 ezer évvel ezelőtt is fogyasztottak őseink különböző gabonaféléket - állítja egy kanadai szakember, akinek tanulmánya pénteken jelent meg a Science című tudományos folyóiratban.

A mogyorók krémje

Rovat(ok):

Jó esetben krémesített „csoki”, rosszabb esetben feltuningolt hab. Nyomokban mogyorót biztosan tartalmaz, de hogy nagyobb mennyiségű csokoládé is lenne benne, az már nem garantált. A hazai mogyoró- és csokoládékrém kínálatnak jártunk utána.

Borban az igazság

Rovat(ok):

Tokaji, egri, mátrai, etyeki, kőröshegyi, móri, szekszárdi, soltvadkerti - nemcsak a magyarok, sok külföldi is tudja, hogy a huszonkét híres borvidék kedvelt nedűit jelölik a nevek. Igaz, a beavatottak inkább "bornevén" emlegetik a rizlinget, a zweigeltet, a muskotályt, a szürkebarátot, a kékfrankost és társaikat.

Lekvár-titkok

Rovat(ok):

A háziról persze tudjuk, hogyan és mennyi gyümölcsből készült. A bolti lekvárokról már korántsem annyira, pedig ezek rajongótábora is jelentős. Nézzük, mire számíthatunk, ha a nagymama lekvárját nem igazi nagyiktól szerezzük be.

Instant kávévilág

Rovat(ok):

Rohanó világunk az oka mindennek. A kávéivás elvesztette szeánsz-jellegét, a nyers és erős kávék helyett szirupos megoldások tűntek fel. Nézzük, mit kínál az instant kávék piaca.

Tartalom átvétel