Egy-egy hétre érdemes mellőzni az egzotikus zöldségeket, gyümölcsöket, és kipróbálni a helyben termelteket. Ezek majdnem mindig frissebbek, hiszen rövidebb ideig voltak úton, így kevesebb vitamint, ásványi anyagot vesztettek. A nitrát- és nitrittartalmuk is alacsonyabb. Reggeli italunk cékla- és répaléből is készülhet. A változatosság a jó közérzethez is hozzájárul.
A cékla régóta hasznos része étrendünknek.
Már nagymamáink is bíztak a bíborvörös gumók éltető erejében. Nem érdemtelenül, hiszen a zöldség rengeteg vasat tartalmaz, amely a tél végén, tavasz elején jelentkező krónikus fáradtság hatásos ellenszere lehet. Hatóanyagai a gyulladásos folyamatokat is enyhítik. Leginkább savanyúságként elkészítve ismerjük, pedig nyersen is remek csemege: reszeljünk le egy alaposan megmosott, lehámozott gumót, ízesítsük tormával és néhány csepp citromlével.
A mángold B-vitaminban gazdag növény, hatékonyan segíti szervezetünk energiahasznosítását.
A mélyzöld levelekben rejlő A-vitamin a bőr egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. Parmezánnal megszórva finom leves készíthető belőle. Ezenkívül érdemes néhány spenótos receptet mángolddal elkészíteni, mert egészen más, izgalmas ízeket kapunk.
A feketegyökér vas mellett káliumot és sok E-vitamint tartalmaz.
Sejtvédő tulajdonságának köszönhetően különösen az E-vitamin segít a mindennapi fittség megőrzésében. A feketegyökeret főzve - párolva vagy sütve - használjuk fel. Szép fehér marad, ha a főzővízbe egy kis lisztet és ecetet teszünk. Dióval, almával tálalva a legfinomabb.
A kelbimbó nem csak finom.
Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs. Immunerősítő hatású cink is található a miniatűr káposztafejekben. Ezt a zöldségfélét párolva, majd kis sajttal átsütve a legegyszerűbb elkészíteni.
A zellergumó C-vitaminja erősíti az immunrendszert, és megszépíti a bőrt.
Diétázóknak is ajánlható az emésztést élénkítő hatása miatt. Egyeseknél még kedélyjavítóként is beválik - érdemes kipróbálni!
Egészséges, finom köretet készíthetünk belőle: a sütőben, alufóliába csomagolva pároljuk meg a zöldséget, mert így megtartja különleges aromáját. Ezután hámozzuk meg, pürésítsük, és adjunk hozzá tengeri sót, valamint vajat.
STOP