Címlap

Bejelentkezés


A mogyorók krémje

Rovat(ok):

Jó esetben krémesített „csoki”, rosszabb esetben feltuningolt hab. Nyomokban mogyorót biztosan tartalmaz, de hogy nagyobb mennyiségű csokoládé is lenne benne, az már nem garantált. A hazai mogyoró- és csokoládékrém kínálatnak jártunk utána.

MOGYI

Mogyoró, csoki, krém

A mogyoróról manapság csak jót hallani. Telítetlen zsírsavai nemhogy nem ártanak, de kifejezetten nélkülözhetetlenek egészséges működésünkhöz. Csökkentik vérünk koleszterinszintjét és nem rongálják az érfalat. Rostjai segítik a jó emésztést, az A és C-vitamin pedig antioxidánsként támogatja szervezetünk védekezőképességét. Ha a mogyorónak ennyi jótékony hatása van, akkor a belőle készült krém sem lehet annyira egészségtelen, feltéve, ha valóban mogyoróból készült. A hasznos tápanyagok mennyisége a mogyorókrémekben attól függ, hány százalék mogyorót tartalmaz a készítmény.

A márkás és drágább mogyorókrémekben ötven százalék feletti a mogyorótartalom, míg az olcsóbb termékekben tíz százalék alatti. A klasszikus Nutellában tizenhárom százaléknyi mogyorót találunk. A minőségi, igazi csokoládé nem ártalmas az egészségre. Felpezsdít, megszépít, boldogít. Nemcsak kedvünkre, de szív- és érrendszerünkre is jó hatással van. Évente jelenik meg egy-egy újabb kutatás eredménye a csoki fogyasztás előnyeiről, ám sajnos, a nők legnagyobb bánatára egy sincs, amelyik azt állítaná, hogy a finomság nem hizlal. Ha igazi csokit fogyasztunk, mértékkel, biztos, hogy kevesebb kalória, és több értékes ásványi anyag jut a szervezetünkbe.

Az óvatosság azért sem árt, mert a titkos receptek szerint készült csokoládé- és mogyorókrémek a különféle növényi zsiradékok miatt krémesek. Legtöbb esetben nem a kakaóvaj krémesít, más olcsó adalékokat használnak fel hozzá. Az emulgeáló szerek igazából a minőséget, és a krémek élvezeti értékét növelik. A leggyakrabban és legtöbb célra használt emulgeátorok (lecitinek) egészségi szempontból nem aggályosak, kivétel, ha valaki allergiás rájuk. - tudtuk meg Klima Anita dietetikustól.

Minőségi, sima bolti, otthoni

Mogyorókrémet közértből vagy készítőtől, márkaboltból szerezhetünk be. Legjobb, ha összehasonlítjuk a termékeket, összetételük, kalóriatartalmuk szerint. Szerencsésebb a magasabb mogyoró-, kakaó-, tejportartalmú terméket választani. És azt is kerüljük, amelyikben magas a tartósítószerek aránya. Ha két-három ezrest szánunk egy kétszázgrammos mogyorókrémre, akkor valószínű, hogy nem csalódunk a minőségben. Ezeknek a termékeknek a mogyorótartalma jóval ötven százalék fölött alakul, a maradék alkotóelem pedig maga a csokoládé. Biztosak lehetünk tehát benne, hogy a krémhez kakaóvajat használnak.
Az olcsóbb, bolti termékek négyszáz grammja már hat-hétszáz forintért megkapható. Mogyoróból 13-17 százaléknyit találunk bennük, kakaóból pedig öt-tíz százalékot. Többi összetevőjük tejpor, cukor, emulgeálószer, növényi olaj, tartósítószer. Az olcsóbb termékekben gyakran növényi zsiradékkal pótolják a kakaóvajat. Az unió rendelkezése szerint ugyanis az a termék is csokoládénak tekinthető, amelyben - furcsa mód - nincsen kakaóvaj.
A Nutella a legismertebb mogyorókrém-márka. Létezik extra nagy kiszerelésben, színes poharas verzióban rajzfilmfigura-mintákkal (idény szerint) és kis, mártogatós kivitelben is. A többi „nutellából” már nem találtunk ennyi féle típust.

Nem csak mókusoknak

A dietetikus szerint, ha jó minőségű a mogyorókrém, lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk belőle. Ha sportolunk, akkor hetente egy-két alkalommal, néhány teáskanálnyi nutellától egészen biztosan nem fogunk elhízni. Allergiások vigyázzanak! A mogyoró, tej, laktóz és tejfehérje tartalmát mindig ellenőrizzék a címkén. Az emulgeálószer (szójalecitin) miatt a szójaallergiások is figyeljenek a számokra. - tanácsolja Nógrádi Katalin dietetikus.

A címke vizslatása mellett akkor is biztosra mehetünk, ha saját kezűleg készítjük a mogyorókrémet. Így biztosan tudjuk, hogy mi van benne, és jobban ügyelhetünk egészségünkre is. Édesíthetünk cukor helyett mézzel, a masszát pedig kikeverhetjük igazi kakaóporból és margarinból is. Klima Anita, dietetikustól a következő mogyorókrém variáns recepteket kaptuk:

Édes:
5 dkg ráma margarin
10 dkg sótlan földi mogyoró, finomra darálva
2 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
10 dkg méz alaposan kikeverve

Édes, tejmentes:
5 dkg liga margarin
10 dkg sótlan földi mogyoró, finomra darálva
2 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
10 dkg méz alaposan kikeverve

Sós-mogyoró vaj:
2 dkg ráma margarin
10 dkg sós földi mogyoró, finomra darálva

Sótlan:
2 dkg ráma margarin
10 dkg sótlan földi mogyoró, finomra darálva

Mogyoró nélkül:
10 dkg ráma margarin
5 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
10 dkg méz alaposan kikeverve
ízlés szerint mandula aroma


ORIGO - FOGYASZTÓK